Selecteer regio  
ISS wereldwijd

ISS opereert in meer dan 50 landen. Staat uw land niet in de lijst, ga dan naar de 'group website'.

Contact
ISS wereldwijd

ISS opereert in meer dan 50 landen. Staat uw land niet in de lijst, ga dan naar de 'group website'.

Contact
ISS wereldwijd

ISS opereert in meer dan 50 landen. Staat uw land niet in de lijst, ga dan naar de 'group website'.

Contact
ISS wereldwijd

ISS opereert in meer dan 50 landen. Staat uw land niet in de lijst, ga dan naar de 'group website'.

Contact
Nieuws en pers
20180726 Sensoring live with Octo at FrieslandCampina - discussing the first results

IoT pilot in vergadercentrum FrieslandCampina

Pilot met sensoren voor bezetting en bacterievorming

ISS brengt startups en partners bij elkaar om open innovatie te stimuleren. Hiervoor hebben wij, in nauwe samenwerking met onze partner Accenture, de Workplace Startup Challenge opgezet. Dit evenement biedt een kansrijk podium aan startups en mogelijkheden tot samenwerking met ISS en één van de deelnemende partners.

Pilot met OCTO

OCTO is een Haagse startup die door middel van sensoren informatie verzamelt in een kantoorpand. Denk hierbij aan het CO2 niveau, luchtvochtigheid, energieverbruik en liftgebruik. Zij combineren de IoT (Internet of Things) met big data analyse en machine learning. Het doel is het optimaliseren van gebouwen aan de hand van data. OCTO combineert de data van bestaande gebouwinformatiesystemen met hun eigen IoT-sensoren. Hierin schuilt de kracht van OCTO. De inzet van eigen sensoren wordt zo veel mogelijk beperkt door te bepalen hoeveel toegevoegde waarde de sensor biedt. De gebruiker van het pand staat hierin centraal.

Tijdens de Workplace Startup Challenge zijn OCTO en FrieslandCampina met elkaar in contact gekomen. Daar bleek interesse en als snel volgde meer gesprekken. Bijna twee manden geleden is er besloten om een pilot te starten. In de eerste fase gebruikt FrieslandCampina de informatie van OCTO voor inzicht in de bezetting van het vergadercentrum in Amersfoort. OCTO haalt informatie op en stuurt deze vervolgens door naar het reserveringssysteem. Op korte termijn geeft dit inzicht in het actuele en precieze gebruik van de ruimten. Op de langere termijn wordt er een grondige analyse gemaakt. OCTO is daarmee in staat aanbevelingen te doen op het gebied van de indeling en grootte van, en de faciliteiten in de vergaderzalen.

In de tweede fase van deze pilot verzamelen de sensoren van OCTO informatie over Legionella in het waterleidingsysteem. Legionellapreventie verlangt een periodieke spoeling van leidingen om de groei van de bacterie te voorkomen. Sensoren die de aangroei volgen, maken een gerichtere aanpak mogelijk tijdens het doorspoelen. Er hoeft voor de spoelingen minder water te worden gebruikt, wat leidt tot een kostenreductie en minder verspilling.

20180726 Sensoring live with Octo at FrieslandCampina - discussing the first results

Innovatie met startups

ISS stimuleert samenwerkingsverbanden tussen partners en startups en wij werken intensief aan het opbouwen van een innovatief ecosysteem. "Wat een geweldig avontuur is de Accenture & ISS Workplace Startup Challenge. Wij zijn hierdoor met diverse startups in contact gekomen. Een aantal daarvan zijn een pilot gestart bij FrieslandCampina in Amersfoort. Ook met OCTO zijn we een pilot gestart en wat een mooie en verrassende resultaten hebben we nu al geboekt." vertelt een enthousiaste Marko van Viersen, Manager Facility Services - Corporate Center bij FrieslandCampina.

Om een succesvol ecosysteem te creëren, moet er een win zijn voor alle partijen. "Een sterk team maakt van visie realiteit! FrieslandCampina, ISS en OCTO maken samen Smart FM mogelijk door toepassing van de nieuwste sensoren voor legionellabeheersing, bezetting en binnenklimaat. Het doel? Tevreden gebruikers in een gezond én duurzaam gebouw", licht Dirk Huibers, Lead business strategy en Cofounder van OCTO, de ambitie toe.

Interesse in innovatie

Meer weten over Innovation en Workplace, over de Workplace Startup Challenge of over sensoring? Neem contact op met Karola Rutten, Innovation Growth Manager bij ISS.

Bel Karola E-mail Karola Karola op LinkedIn